Siirry pääsisältöön

Nokkosista lannoitetta

Nokkonen tuo ilkeä rikkaruoho, mutta kuitenkin niin hyödyllinen. Niitä ei yleensä kukaan halua pihalleen, mutta ne kertovat mm. maan vahvuudesta ja auttavat muita kasveja. Nokkonen sitoo mm. ylimääräistä rautaa maaperästä. Tomaattienkin kaverina nokkonen on oiva kaveri. Sanotaan, että marjasato saattaa kolminkertaistui, jos nokkosta kasvaa kaverina.
Nyt kuitenkin kun niitä tarvitsee niin pihalta löytyi vain muutama varsi, piti käydä anopin pihan reunoilta poimimassa nokkosia, jotta saan niitä riittävästi lannoitetta varten. Pitäisikö yrittää siirtää juuristoa omaan pihaan.



10l ämpäriin keräsin nokkosia niin paljon kuin siihen mahtui. Laitoin nokkoset ämpäriin varsineen päivineen ja kaadoin vettä päälle niin että ämpäri täyttyi. Kansi paikoilleen ja ämpäri lämpimään paikkaan.

Nyt sitten odotellaan muutama viikko, niin lannosvesi valmiina.

Nokkosvettä voi käyttää myös kirvojen karkotukseen 1:1 ja lannoituksessa olen laimentanut vielä vedellä 1:10 ja käyttänyt kastelu lannoitteen tavoin. Tuoksu tuossa liemessä ei ole mikään maailman paras mutta tehoa löytyy mitä enemmän tuoksuu.

 Nokkosessa on typpeä, joten sopii erinomaisesti kasveille, jotka sitä tarvitsevat. Nokkonen nostaa myös maaperän pH arvoa, joten ei välttämättä paras lannoite rodoille tai havuille, mutta kasvimaa tykkää.



Kommentit

  1. Pitäisi itsekin hyödyntää nokkosia. Kunhan vain löytyisi paikka, josta niitä voisi kerätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä maanomistajalta kysymässä, jos näet jossakin hyvän apajan nokkosia. Varmasti saa luvan poimia🙂

      Poista
  2. Nokkonen on kelpo kasvi ja siksi minäkään en anna isännän trimmata tontin laidan nokkospuskaa matalaksi. Kaksi satsia olen tänä vuonna tehnyt nokkoskäytettä ja mietin, pitäisikö kasvimaalle tehdä vielä yksi annos. Ainakin sellerit, palsternakat ja kurpitsat saattaisivat vielä hyötyä siitä. Tiedätkö muuten, millä saisi sen hajun pois käsistä vai pitääkö vain tyytyä laittamaan kumihanskat nokkoskäytettä laimentaessa? Minä en ole keksinyt, millä sen saisi tehokkaimmin pois. Lapsena pikkuveljen kanssa kannoimme isoa ämpärillistä laimennettua nokkoskäytettä äidin kukkapenkkiin ja en muista, kumpi meistä kompastui, mutta koko ämpärillinen keikahti nurin minun jaloilleni. Kyllä sain kuulla pari päivää kaikenmaailman haisulivitsejä perheeltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä tiedä kuinka pitkään tänä vuonna kasvukausi jatkuu, itse laitoin tomaatit aika myöhään ja toiveita elättelen, että tomaatit vielä ehtivät kypsymään. Siksi tein vielä nokkoslannoitteen😉. Haju on kyllä aikamoinen, ja varoen sitä käsittelen. Ei ole mitään hyvää niksiä hajun pois saamiseksi, mäntysuopa poistaa hajuja hyvin tai ainakin peittää alleen 🙂

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuunliljojen jakaminen - juuripaakun sahausta

Yleensä kuunliljojen jakaminen tehdään kukinnan jälkeen loppukesästä, mutta sain ystävältä suuren kuunliljan juuripaakun, kokoa paakulla oli noin 30 - 40cm. Erittäin kiitollisena otin tämän vastaan puutarhaani, sillä mikä sen parempi kukkapenkkien täyttäjä kuin kuunlilja :) Juuripaakut ovat yleensä näin suurissa taimissa sitkeitä halkaistavia ja yleinen neuvo on tehdä halkaisu lapiolla.. Kokeilin lapiota tähän paakkuun, mutta se ei oikein onnistunut.  Käden ulottuvilla oli vanha koristekäyttöön tarkoitettu saha, joten nappasin sen ja halkaisu onnistui nätisti ilman, että lehtiä ei juurikaan vahingoittunut. Kätevä tuo saha tähän hommaan. Pienemmät osat mursin varovasti irti toisistaan. Tästä yhdestä paakusta sain 10kpl uusia kuunliljan taimia. Osan jätin hieman isommiksi noin 5-8 lehteä ja osassa vain pari lehteä jäljellä.  Tärkeintä on kuitenkin huolehtia, että jokaisessa uudessa taimessa on riittävästi hyväkuntoisia juuria jäljellä. Lisäksi lehtiä voi vähentää, jotta juurtuminen sujuu

Rikkaruohoista eroon sepelipihalla - haraten

Sepelipihan pitäminen rikkaruohottomana on mahdoton tehtävä. Ruohotupsuja ilmaantuu sinne tänne ja kohta ne valtaavat koko pihan. Löysin avun Rikkaruohoharasta, mikä on osottautunut aivan loistavaksi apuvälineeksi rikkaruohoja vastaan.  Terällä harataan edestakaisin liikkein rikkaruohottuneita alueita ja kun kasvusto irtoaa viimeistellään vielä haravalla ja poistetaan eloperäinen aines kompostiin.. Tämä toimenpide on kuitenkin hyvä tehdä useampaan otteeseen kasvukaudella, jotta ruohot eivät ehdi kasvattaa juuriaan kovin laajalle, silloin piha siistimisessä pääsee helpommalla. Tänä vuonna pääsi minulla unohtumaan ja tämä on ensimmäinen kerta kun haraan pihan pahimmat rikkaruohoalueet. Joutui käyttämään voimaa, että sai kaikki ruohotupet ylös :) Ehkä ensi kesänä muistan tehdä tämän useammin. Ja meillä tätä sepeliä riittää pihalla, myös puutarhan puoli on istutusalueita lukuunottamatta sepeliä. Tosin täällä ei vielä ole päässyt pahemmin rikkaruohot valloittamaan, kun vasta keväällä sepeli

Metsäauto

Pitkään olen miettinyt metsän reunassa ollutta Kuplavolkkaria, josko sen saisi pihalle asti raahattua. Vähän hän on laho ja melkein kaikki osat tipahtivat matkanvarrelle, mutta muutama pop-niitti, hieman lekaa ja vasaraa ja taas näyttää paremmalta. Työnsimme "Kuplan" kuusien lomaan etupihan puolelle. Hymyilyttää joka kerta kun kävelen ohi, minusta hän on hurmaava.   Vääntelemällä puskuria hänelle saa erilaisia ilmeitä :D nyt puskuri tuettu kiven kanssa jotta ei tipahda kokonaan. Testaan nyt sammaleen kasvatusta tuohon auton pintaan. Sekoitin maustamattomaan Jogurttiin sammalta, minkä keräsin läheltä autoa. Hieman sokeria ja olutta. Nyt sitten vain odottamaan, toimiiko Kuplan pellit sopivana kasvualustana sammaleelle vai pitääkö miettiä muita kasveja :)