Yleensä kuunliljojen jakaminen tehdään kukinnan jälkeen loppukesästä, mutta sain ystävältä suuren kuunliljan juuripaakun, kokoa paakulla oli noin 30 - 40cm. Erittäin kiitollisena otin tämän vastaan puutarhaani, sillä mikä sen parempi kukkapenkkien täyttäjä kuin kuunlilja :)
Juuripaakut ovat yleensä näin suurissa taimissa sitkeitä halkaistavia ja yleinen neuvo on tehdä halkaisu lapiolla.. Kokeilin lapiota tähän paakkuun, mutta se ei oikein onnistunut.
Käden ulottuvilla oli vanha koristekäyttöön tarkoitettu saha, joten nappasin sen ja halkaisu onnistui nätisti ilman, että lehtiä ei juurikaan vahingoittunut. Kätevä tuo saha tähän hommaan. Pienemmät osat mursin varovasti irti toisistaan.
Tästä yhdestä paakusta sain 10kpl uusia kuunliljan taimia. Osan jätin hieman isommiksi noin 5-8 lehteä ja osassa vain pari lehteä jäljellä. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia, että jokaisessa uudessa taimessa on riittävästi hyväkuntoisia juuria jäljellä. Lisäksi lehtiä voi vähentää, jotta juurtuminen sujuu paremmin.
Kuunliljat ovat suhteellisen helppoja hoidettavia, joten vaikka alkuun näyttää, että taimi ei lähde kasvuun, viimeistään seuraavana keväänä taimi kukoistaa taas.
Juuripaakkujen jakamista suositellaan jo senkin takia, että juuret saavat lisää tilaa kasvaa. Tässäkin yksilössä oli tiivis ja suuri pääjuuri ja paljon pienempiä juuria.
Jakamisen jälkeen annoin uusille taimille vielä muutaman tunnin vesikylvyn ja puhdistin juuriston rikkakasveista.
Nyt puutarhaani koristaa 10 uutta pientä kuunliljan alkua. Virallista nimeä en tälle saanut, eli jos tunnistat tämä yksilön, kerrothan minullekin :)
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi